Fiske

Sommarfiske

Fotot: Malin Hedman

Foto: Malin Hedman

I Malå kommun finns fiskevatten som passar alla – både proffs och nybörjare. Fiskemöjligheterna med kommunen som bas är i princip obegränsade, och upplevelserna både spännande och rofyllda på samma  gång. Oavsett om du promenerar, färdas med bil, moped eller cykel så finns bra vatten nära vart du än befinner dig i kommunen. Här kan du fiska allt från gädda och abborre till röding och öring.

Inom kommunen finns det flertalet fiskevårdsområden där du kan fiska om du löser fiskekort. Kontakta respektive område, Uffes flugor och fiske eller Malå Visitor Center för mer information om våra fiskevatten. Du kan även klicka dig vidare till några av fiskevårdsområdena genom länkarna till höger.

Länk till karta över fiskevårdsområden (öppnas i nytt fönster)

Var och vad får man fiska?
Allemansrätten gör att vi kan vistas nästan var vi vill i den svenska naturen bara vi inte stör eller förstör. Men fiske ingår inte i allemansrätten och fritidsfisket är inte fritt från regler. De olika bestämmelserna som reglerar fritidsfisket är till för att skydda och stärka det svenska fiskbeståndet. Genom att följa reglerna bidrar du till fiskevården. Ta därför alltid reda på var och hur du får fiska innan du ger dig ut på fisketuren.

Ta alltid reda på vilka fiskeregler som gäller
Ta alltid reda på vilka regler som gäller i det vatten där du ska fiska. Om du har frågor om fiskeregler ska du vända dig till fiskerättsägaren, till exempel ett fiskevårdsområde, för att få information om gällande fiskeregler. Länsstyrelserna kan vid behov hjälpa dig vidare med information eller kontaktuppgifter.

Lån av fiskespö
Är du sugen på fiska men har inget spö? Det finns att låna på biblioteket i Malå och det enda du behöver är ett giltigt lånekort. Välkommen in till oss så berättar vi mer!

Uffe tipsar:

Uffe driver ”Uffes flugor & fiske” en välsorterad fiskebutik i Malå som har ett stort utbud av utrustning och material kopplat till fiske, både sommar och vinter. Nedan följer hans tips för ett lyckat sommarfiske i Malå:

  • Strömmande vatten (öring/harr), testa: Malån och Skeppträskån
  • Stilla vatten/trolling testa : Släppträsket, Stora Skeppträsket, Lainejaure och Malån
  • Stilla vatten/put and take: Laggträsket, Stentjärn och Nölviken

Med Malå som ”basläger” finns det även intressant fiske tillgängligt relativt nära utanför kommungränsen, exempelvis Vindelälven.

 

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten