Om Malå

Malå – med allt så nära

Känner du till att det samiska ortsnamnet för Malå är Máláge? Att det i Adak är filmfestival på 40-tals biograf eller att det ibland körs snöskotrar på vattnet här? Visste du att den lave som tidigare användes som uppfodringsverk vid en gruva, numera utgör liftstation vid skidanläggningen? Vet du, allt detta är inte bara sant utan också möjligt för dig att uppleva och utforska...

Foto: Malin Hedman

Välkommen till Malå – med allt så nära.

Till en början kan det upplevas märkligt att Malå, en både befolkningsmässigt och till ytan liten kommun, påstår att ”allt” är ”så nära”. Men när du väl står där uppe på toppen av Tjamstanberget, mitt i Malå samhälle, blir närheten och den härliga mixen av möjligheter för en lyckad vistelse påtaglig. På bara några sekunder kan din blick fånga den storslagna lappländska naturen. Skog, vattendrag, berg och myr. Detta i direkt anslutning till samhället som sjuder av liv.

Här pågår produktion av både varor och tjänster, shopping, nöje, skola och omsorg.

Kombinationen av stillhet och rörelse upplevs ofta både spännande och harmonisk på samma gång.

Allt, allt mellan fjäll och hav finns här. Lugn och ro eller aktivitet, valet är ditt. Ta del av naturen som är nära och tillgänglig. Ett bra och varierat fiske, möjlighet att vandra, jaga eller plocka bär i skog och mark. Upplev vardagen, se de ljusa nätterna eller bara lyssna på tystnaden.

Är du förresten bekant med den fantastiska doften av tallhed eller har du någon gång blivit stucken av ett mygg?

Under året arrangeras också en mängd av lokala evenemang: Kultur, musik, motor, natur, idrott, innehållet varierar självklart, men utfallet är alltid detsamma – liv, rörelse och möten mellan människor. Kanske är det den årligt återkommande Lappland Woodstock som passar dig, eller varför inte testa gränserna som deltagare i terrängloppet Adak Adventure?

I Malå finns Sveriges sydligaste skogssameby. Den ingår som en del av Sápmi, det område där samer bor, verkar och utövar sin näring och kultur. Ett annat är naturskönt belägna Koppsele ett av kommunens äldsta samevisten, som fortfarande bjuder på en äkta, naturlig och levande historik.

Välkommen till Malå, med allt så nära!

 

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten