Sagabiografen i Adak

Sagabiografen

Sagabiografen är ett fantastiskt besöksmål, helt unik i sitt slag. Låst, bortglömd och övergiven i nästan tjugofem år men är nu igen levande och öppen. Ett komplett besöksmål för alla med intresse för film, industrihistoria och inspirerande genuin landsbygdsanda.

Sagabiografen i Adak är ett givet besöksmål för alla med intresse för biografkultur, historiska hem med originalinredning och industrihistoria i stort.

Biografens historia har fascinerat besökare från när och fjärran under snart 30 år. Den började 1945 då anrikningsarbetaren och musikern Östen Dahlbergs dröm gick i uppfyllelse och han kunde öppna Sagabiografen, som utöver filmvisning även nyttjades till andra folkkära tillställningar. Under 20 års verksamhet ökade konkurrensen om biografbesökarna och TV:n hade dessutom gjort sitt intåg så 1965 stängdes biografen och några år senare lämnade Östen med familj bygden.

Låst, övergiven och bortglömd lämnades biografen orörd i nästan tjugofem år. Då portarna äntligen slogs upp igen var det av en nybildad grupp, Sagabiografens intresseförening, som därefter verkat för att uppmärksamma denna kulturskatt och skapa en mötesplats för både bybor och långväga turister.

Sagabiografen i Adak är idag en tidsenlig 1940-talsupplevelse, med originalinredning i såväl biograf som det hem där familjen Dahlberg bodde, vägg i vägg med biografen. Originalaffischer från 1940-1950-talet dekorerar väggarna och ett hemmagjort draperi med varsamt påklistrade guldstjärnor hänger framför bioduken.

Hemmet och biografen är idag ett arbetslivsmuseum och på gården finns sedan år 2002 även Elviramuseet som består av den mångfaldigt prisade amatörgeologen och Adakbon Elvira Lundströms samlingar mineraler.

Sedan 1993 har det juli månad arrangerats en filmfestival i biografen, med olika teman och intressanta gäster och samarbeten. En festival som blickar framåt, med en grund i ett sagolikt kulturarv. Håll utkik efter Adak Filmfestival!

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten