Tjamstanberget

Foto: Ricke.se

Foto: Ricke.se

Foto: Ricke.se

Foto: Ricke.se

Tjamstanberget ligger 477,4 meter över havet, och är ett av samhällets mest besökta rekreationsområde.

Det finns en bilväg till toppen sommartid, annars går det ypperligt att promenera. Vintertid finns chansen att se norrsken, ett fenomen på himlen som uppstår när laddade partiklar kraschar i atmosfären.

Tjamstanbergets skidanläggning ligger mitt i Malå och erbjuder 4 liftar och 7 nedfarter varav 3 är elbelysta.

Här myllrar det av turister under sport- och påsklovet och då erbjuder Tjamstan massor av aktiviteter och äventyr. Här kan alla ha roligt och hitta sitt eget skidäventyr. Nedanför Tjamstanberget finns ett välpreparerat längdåkningsspår med belysning i omväxlande terräng.

Vid foten av berget står även Laven som har flyttats från Rackejaurgruvan där den tidigare stod. En lave har tidigare använts som ett uppfodringsverk vid en gruva. Inne i laven finns ett konstverk av Tor Gunderssen som föreställer ett träd bestående av borrkärnor som symboliserar den växtkraft som finns inom Malås kommande generationer. Sedan 2000 har Malå kommun uppvaktat nyfödda inom kommunen och varje barn som fötts har fått ett blad med ett personligt runtecken som fästs på trädet. Ett register med runtecken har upprättats där varje barns namn framgår.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten