Agnes Roslund

#ViärMalå - Agnes Roslund

Foto: Privat (Agnes Roslund)

Foto: Privat (Agnes Roslund)

Foto: Privat (Agnes Roslund)

Hur många såg Eurovision och hejade lite extra på Danmark trots att det var en konkurrent till Sverige? Då kanske ni kan gissa er till vem vi ska få veta lite mer om den här månaden? Ni tänker helt rätt, vi ska äntligen få veta mer om Lennart Gustafsson. Nä nu skoja jag såklart, vi ska få veta lite mer om Agnes Roslund!
Agnes är nog Malås mest omtalade 19-åring någonsin. Vem satt inte hemma i soffan och hejade på Danmark i semifinalen för Eurovision bara för Agnes? Hur många satt inte och kom på sina egna små kopplingar till tjejen som vi såg på tv? Från MALÅ? Så häftigt!

I vanliga fall så brukar jag skriva om frågorna till mina egna, men denna gång så kommer Agnes svar få vara för sig själv, bara för att det vore en förolämpning att skriva om hennes talande sätt att skriva på. Here we go Agnes:

Vem är du?

-En 19-åring från Malå som mest av allt gillar flummig musik, helst sån med mycket dist. Gillar också träd och att åka längdskidor. Gillar inte picklade grönsaker trots att jag är vegetarian.

Från början, vad var det som gjorde att du fastnade för musik?

-Jag tror bra musik alltid, och fortfarande, för mig har definierats av att den får mig att känna nånting. Jag minns att jag som 6-åring inte kunde få nog att Alcazars dänga Stay the night och sa till mamma att ”den här låten är så bra att jag får ont i magen”. Redan då var jag lika fascinerad som nu av att viss musik känns så starkt fysiskt, det är som att det ger en energi som inte får plats i ens kropp.

Vad är Malå för dig?

-Det är en grundstabilitet, en trygghet som inte rubbas. Vad som än händer i ens liv kan man alltid fara hem till skogen som behandlar en på samma sätt oavsett va man har hittat på. Det är också en plats fylld med väldigt många minnen, både bra och dåliga, som gömmer förklaringar på varför saker blev som dom blev.

Hur såg framtidsplanerna ut då du var liten, mot för vad dom blivit?

-Jag minns inte riktigt? Ville bli frisör ett tag men överlag tror jag inte jag tänkte så långt in i framtiden.

Eurovision? Hur var det? Bästa/sämsta upplevelsen?

-Det var en väldigt märklig upplevelse, speciellt eftersom jag sen jag började spela gitarr aldrig har drömt om att vara i den delen av musikbranschen. Det var… ytligt? Typ som de ser ut å vara när man kollar på TV faktiskt! Men såklart väldigt häftigt att få vara en del av så stor produktion, det händer så otroligt mycket bakom kulisserna som man inte tänker på annars. Också kul att som instrumentalist få ett tillfälle att bara tänka på sitt scenspråk.

Bästa var att cykla runt i Turin dagen efter vi hade åkt ut, väldigt fin stad! Sämsta var när jag på vägen ner råkade ta fel tåg (ett som gick tillbaka norrut) kl 05 i Schweiz.

En entreprenör, vem som helst som du hade velat spendera 1 dag med för att få veta mer om och lära känna?

-Vore kul å se vad Angela Gossow gör nu för tiden.

3 måsten att göra på sommaren?

-Springa i skogen, jobba på festival och lyssna på Jefferson Airplane.

Och självklart så kommer vi avsluta även denna artikel med en hashtag. Varje gång ni sitter i en ring kring en eld, ute på altan, står framför en scen eller bara städar med extra högt ljud. Varje gång ni lyssnar på musik och vill dela med er, så lägg upp en bild med denna hashtag: Vad sägs om #musikimala

Text: Jennifer Johannesson

 

 

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten