Fiske

Vinterfiske

Över ett renskinn på en isbelagd sjö, framstupa med ansiktet tätt intill borrhålets cirkel och tittandes ner i vattnet... känns det igen? Vilken skön känsla ändå, när isen äntligen har lagt sig och bär en fiskare!

"Isfiske", "pimplefiske", oavsett namn är möjligheterna i pricip obegränsade i Malå, foto: www.ricke.se

En dag på isen passar både stora och små

Runt omkring Malå finns fiskevatten som passar alla – både proffs och nybörjare. Fiskemöjligheterna med kommunen som bas är i princip obegränsade, och upplevelserna både spännande och rofyllda på samma  gång. Oavsett om du promenerar, färdas med bil, skoter eller längdskidor så finns bra vatten nära vart du än befinner dig i kommunen. Här kan du fiska allt från gädda och abborre till röding och öring.

Inom kommunen finns det flertalet fiskevårdsområden där du kan fiska om du löser fiskekort. Kontakta respektive område, Uffes flugor och fiske eller Turistinformationen för mer information om våra fiskevatten. Du kan även klicka dig vidare till några av fiskevårdsområdena genom länkarna till höger.

Länk till karta över fiskevårdsområden (öppnas i nytt fönster)

 

Uffe tipsar:

Uffe driver ”Uffes flugor & fiske” en välsorterad fiskebutik i Malå som har ett stort utbud av utrustning och material kopplat till fiske, både sommar och vinter. Nedan följer hans tips för ett lyckat vinterfiske i Malå:

  • För ädelfiske, testa någon av de inplanterade sjöarna: Laggträsket och Stentjärn
  • För abborrfiske, testa Malån – med möjlighet till 1-1,5kg aborre

 

Något som många vinterfiskare varit med om är de ”turhål” som brukar uppstå. Fiskare som kommer till en sjö väljer en inbjudande plats att hålla till på. Det kan vara i en vik, utanför en udde, eller vid ett grund. Flera hål borras genom isen innan fisket påbörjas och sedan bli det flera. Men ofta inträffar då att ett enda av dessa borrhål blir mycket mer fångstgivande än de övriga. Blir det endast en fisk i detta ”turhål” är det tomt i de övriga. Fångas fyra fem där, kan det bli en eller två i något annat. En naturlig matplats kan vara en bra förklaring, det är bara det att vattendjupet och bottnens utseende kan vara exakt lika i samtliga borrhål. För fiskarna under isen finns det någon skillnad ändå, som vi inte kan se eller förstå.

”Turhål eller inte, varje fisketillfälle är en ny utmaning”

Men ännu mer gåtfullt verkar det när en fiskare bland flera kan få ett stort stim fiskar till sitt borrhål och dra upp den ena efter den andra, utan att stimmet skingras. Oftast är det då lönlöst för andra, att borra tätt intill. Dessutom är det dålig stil. Nej fiskarnas beteende blir vi aldrig riktigt kloka på, för det ändras ideligen. Och bra är det, för det är väl därför vi inte ledsnar. Varje fisketillfälle är en ny utmaning.

 

Välkommen att finna ditt ”turhål” i Malå!

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten